Vecmāmiņa tirgū pastāstīja, kas jādara, lai piens ilgi saglabātos svaigs un nesarūgtu. Pārsteidzoši, bet var palīdzēt pat varde

Ja mīlat svaigu lauku pienu, jūs droši vien esat aizdomājies, kāpēc piens ātri sarūgst, zaudējot savu saldeno garšu.

Dažreiz ir jāsaskumst agri. Jūs atnesat mājās rīta (pēc pārdevēja teiktā) pienu, vārāt to, lai pagatavotu putru vai bērnam, bet tas kļūst skābs. Vai vēlaties uzzināt, kāpēc piens tik ātri sarūgst? Iemesli, kāpēc tas zaudē savas īpašības, var būt dažādi. Uzskaitīsim dažus no tiem.

Piena rūgšana

Mājas piena priekšlaicīga rūgšana notiek, ja negodprātīgs pārdevējs pārdod apzināti novecojušus produktus, t. i., vakardienas izslaukumu. Aukstajā sezonā daži pārdevēji pārdod divas dienas vecu vai pat vēl vecāku pienu. Tikai daži atzīst, ka tas ir derīgs tikai kefīram.

Pats par sevi saprotams, ka pēc zināma laika dabiskam produktam ir jāskābst: pienā vairojas pienskābes baktērijas, un to darbības rezultātā rodas pienskābe, no kuras pakāpeniski sarec olbaltumvielas un izdalās sūkalas. Jo augstāka piena produktu uzglabāšanas temperatūra, jo ātrāk tie bojājas. Labi, ka skābs piens nesabojājas pilnībā, bet pārvēršas par raudzētu piena produktu, no kura var ievākt skābu krējumu, iegūt kefīru vai karsēt biezpienu.

Lasi vēl: Lūk, kas notiek ar jūsu dzinēju, ja 17 gadus nebraucat ar automašīnu

Tvaicēts piens saskābs pārāk ātri, ja to ielej nemazgātos traukos vai pārtecina caur nemazgātu marli. Piens jāievieto tīrā un sausā traukā, kas izgatavots no materiāla, kurš neoksidējas. Piemērots ir stikla, māla, nerūsējošā tērauda vai emaljēts trauks.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Ieteicams piena produktus iegādāties no pazīstamas saimnieces, par kuras tīrību jūs nešaubāties. Ja viņa slikti rūpējas par govi, pirms slaukšanas pavirši mazgā tesmeni vai izmanto netīru spaini, piens no viņas rokām drīz vien zaudēs savu svaigumu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment